Kurser och workshops

Sverige berättar erbjuder kurser och workshops för barn, unga och vuxna – sommarkurser, Skapande skola och terminskurser.

Skapande skola

Skapa ljuddrama

Sverige Berättar erbjuder en spännande workshop om att skapa ljuddrama (eller radioteater som man sa i forntiden). Låt eleverna utforska den audiella världen och berätta sina egna historier!

I dag lyssnar både barn och vuxna alltmer på ljudböcker och podcasts. En vila från skärmen hittar vi allt oftare i våra hörlurar. Så varför inte ge eleverna tillgång till en färdighet som aktiverar kreativitet och eget skapande på ett nytt sätt? Vi lär oss skapa ljuddrama.

Förslag på projektets upplägg:
1. Lektion om ljud, ljudeffekter och berättande (60 minuter)

Under en lektion introducerar vi exempel på hur man kan använda ljud för att skapa miljöer, stämningar och dramatik. Eleverna får lära sig massor av knep och hemligheter med exempel från film, teve och radio.

2. Skriva manus & samla ljud (60 minuter)

I grupper skriver klassen egna manus till ett kort ljuddrama på max fem minuter. Detta kan antingen göras med pedagoger från Sverige Berättar eller på annan lektionstid. Här kan lärarna anpassa temat till undervisningen, till exempel kan manus handla om en historisk person eller uppfinnare. I manus ska eleverna också ange vilka ljud de vill ska ingå i dramat. De kan välja musik och spela in de ljud som behövs (en skällande hund, en spinnande katt, ett glas som krossas, fotsteg i gruset.)

3. Spela in (60 minuter)

Gruppen spelar in ljuddramat och använder dialog, musik och ljudeffekter. Sverige Berättar kommer med den teknik som behövs för inspelning och redigering till klassrummet.

4. Lyssning (60 minuter)

Vi lyssnar på allas ljuddramer och pratar om olika sätt att använda ljud i berättande.

Ålder: åk 5-8
Vi anpassar projektet efter årskurs i samråd med lärare
Antal barn: max 30 (en klass)
Tid: 240 minuter (60+60+60+60)

Pris: 20.000:- för en klass
(12.000:- för ytterligare en klass på samma dag)

Pedagoger:
Marcus Michaeli, Susanne Olofsson & Sara Beer


Teatervecka
På nämdö

Teaterskola på Nämdö
– för barn och ungdomar 9-16 år
på Nämdö Hembygdsgård i Sand.

Teatervecka: vecka 28 mån-fre kl. 10-15

Vi lär oss några av teaterns grunder med improvisations- och skådespelarövningar och enklare röst- och rörelseteknik.
Veckan avslutas med uppspel för nära och kära på fredag eftermiddag
i Skärgårdsmuseets trädgård.

Gruppen består av två pedagoger och max 12 elever.

Info om kursavgifter & anmälan:
Sara Beer tel 070 7216038
epost sara@sverigeberattar.se

Teaterveckans historia
Teater på Nämdö för barn och ungdomar startade sommaren 2015 i samarbete med Värmdö kommun, Nämdö Biblioteket Nämdö Hembygdsförening och Skärgårdsmuséet.

Sommaren 2015 deltog nio barn och ungdomar under en vecka i augusti i teaterkursen som avslutades med en föreställning som vi spelade i Skärgårdmuseets trädgård. Föreställningen kallade vi »Mysteriet på Skärgårdsmuseet« och byggde på olika karaktärer och situationer som gruppen själv hittat på. Vi jobbade med att improvisera fram olika scener för att få ihop hela historien. De enda ramarna vi hade var att det skulle vara ett lokalt tema – havet, ön, sommargäster, bofasta etc.- och att det skulle vara roligt med ett musikaliskt nummer på slutet.

Sommaren 2016 arbetade vi med samma metod och åtta barn och ungdomar deltog. Det årets föreställning kallade vi »Stjärnan och sjökortet« och utspelades under en fiktiv version av Nämdödagen med flera karaktärer och situationer som ensemblen hämtat från verkligheten – auktionen, minigolfen, chokladhjulet, etc. – samt en del påhittade episoder. Vädret var inte det bästa och det inkorporerade vi i föreställningen som spelades i störtregn under en presenning återigen i Skärgårdsmuseets trädgård. Den trofasta men något mindre publiken kom och föreställningen blev mycket uppskattad.

Sommaren 2017 provade vi ett nytt upplägg och höll istället öppna teaterworkshops en eftermiddag i veckan under juli månad. Det blev fem måndagar då sammanlagt 20 barn och ungdomar deltog i teaterlek och improvisationsövningar. Vi höll dessa workshops i anslutning till bibliotekets öppettider vilket visade sig vara praktiskt och uppskattat.

Sommaren 2018 återgick vi till en hel teatervecka som avslutades med föreställningen »Legenden om enhörningen – 5000 år på Nämdö«. Det blev en tidsresa med nedslag i stenåldern, nutid och framtid. Flera av den tio deltagarna hade varit med under tidigare år och det var mycket tacksamt att få jobba med barn och ungdomar som funnit stor glädje i vår arbetsmetod och trygghet i gruppen. Vi spelade föreställningen på en av årets hetaste dagar i Skärgårdsmuseets trädgård igen – den här gången under en presenning som skydd mot solen.

Sommaren 2019 hade flera kulturaktörer i skärgården – bibliotek, teatergrupper etc.- tagit fasta på att det var 300 år sedan de berömda rysshärjningarna. Det gjorde även vi i den komiska föreställningen »Kalle och Pelle bråkar«  som blev en avslutning på en spännande vecka med improvisationsövningar, läsning och diskussioner om olika historiska figurer, t ex Karl den tolfte och Peter den store. Vi spelade traditionsenligt för en entusiastisk publik på cirka 50 personer i museets trädgård i fint väder!

Sommaren 2020 inspirerades teaterveckan av samtiden och gruppen skapade den högst aktuella pjäsen och föreställningen »Den gröna febern« som spelades i Skärgårdsmuseets trädgård.

Sommaren 2021 bjöd på en rafflande föreställningen som vi döpte till »Glamping och hallonsaft«. Som vanligt skrev gruppen en aktuell historia med lokal angelägenhet, slapstick och underbara skådespelarinsatser.

Sommaren 2022 blev det tävling! »Nämdös Mästerkock« blev en thriller i tv-miljö – med flera spännande recept med närodlade ingredienser.

Sommaren 2023 inspirerades vi av nordisk mytologi om skogsväsen – älvor, jättar, troll. Föreställningen »Krasch i trollskogen« spelades för en rekordpublik!