Kurser och workshops

Sverige Berättar erbjuder kurser och workshops för barn, unga och vuxna – sommarkurser, Skapande skola och terminskurser.


Teatervecka
På nämdö

Teaterskola på Nämdö sommaren 2023
– för barn och ungdomar 9-16 år
på Nämdö Hembygdsgård i Sand.

Teatervecka: mån-fre 10-14 juli kl. 10-15

Vi lär oss några av teaterns grunder med improvisations- och skådespelarövningar och enklare röst- och rörelseteknik. Veckan avslutas med ett uppspel för nära och kära på fredagseftermiddan i Skärgårdsmuseets trädgård.

Gruppen består av två pedagoger och max 12 elever.

Info om kursavgifter & anmälan:
Sara Beer tel 070 7216038
epost sara@sverigeberattar.se

Teaterveckans historia
Teater på Nämdö för barn och ungdomar startade sommaren 2015 i samarbete med Värmdö kommun, Nämdö Biblioteket Nämdö Hembygdsförening och Skärgårdsmuséet.

Sommaren 2015 deltog nio barn och ungdomar under en vecka i augusti i teaterkursen som avslutades med en föreställning som vi spelade i Skärgårdmuseets trädgård. Föreställningen kallade vi »Mysteriet på Skärgårdsmuseet« och byggde på olika karaktärer och situationer som gruppen själv hittat på. Vi jobbade med att improvisera fram olika scener för att få ihop hela historien. De enda ramarna vi hade var att det skulle vara ett lokalt tema – havet, ön, sommargäster, bofasta etc.- och att det skulle vara roligt med ett musikaliskt nummer på slutet.

Sommaren 2016 arbetade vi med samma metod och åtta barn och ungdomar deltog. Det årets föreställning kallade vi »Stjärnan och sjökortet« och utspelades under en fiktiv version av Nämdödagen med flera karaktärer och situationer som ensemblen hämtat från verkligheten – auktionen, minigolfen, chokladhjulet, etc. – samt en del påhittade episoder. Vädret var inte det bästa och det inkorporerade vi i föreställningen som spelades i störtregn under en presenning återigen i Skärgårdsmuseets trädgård. Den trofasta men något mindre publiken kom och föreställningen blev mycket uppskattad.

Sommaren 2017 provade vi ett nytt upplägg och höll istället öppna teaterworkshops en eftermiddag i veckan under juli månad. Det blev fem måndagar då sammanlagt 20 barn och ungdomar deltog i teaterlek och improvisationsövningar. Vi höll dessa workshops i anslutning till bibliotekets öppettider vilket visade sig vara praktiskt och uppskattat.

Sommaren 2018 återgick vi till en hel teatervecka som avslutades med föreställningen »Legenden om enhörningen – 5000 år på Nämdö«. Det blev en tidsresa med nedslag i stenåldern, nutid och framtid. Flera av den tio deltagarna hade varit med under tidigare år och det var mycket tacksamt att få jobba med barn och ungdomar som funnit stor glädje i vår arbetsmetod och trygghet i gruppen. Vi spelade föreställningen på en av årets hetaste dagar i Skärgårdsmuseets trädgård igen – den här gången under en presenning som skydd mot solen.

Sommaren 2019 hade flera kulturaktörer i skärgården – bibliotek, teatergrupper etc.- tagit fasta på att det var 300 år sedan de berömda rysshärjningarna. Det gjorde även vi i den komiska föreställningen »Kalle och Pelle bråkar«  som blev en avslutning på en spännande vecka med improvisationsövningar, läsning och diskussioner om olika historiska figurer, t ex Karl den tolfte och Peter den store. Vi spelade traditionsenligt för en entusiastisk publik på cirka 50 personer i museets trädgård i fint väder!

Sommaren 2020 inspirerades teaterveckan av samtiden och gruppen skapade den rafflande pjäsen och föreställningen »Den gröna febern« som spelades i Skärgårdsmuseets trädgård.

Sommaren 2021 bjöd på en rafflande föreställningen som vi döpte till »Glamping och hallonsaft«. Som vanligt skrev gruppen en aktuell historia med lokal angelägenhet, slapstick och underbara skådespelarinsatser.

Sommaren 2022 blev det tävling! »Nämdös Mästerkock« blev en thriller i tv-miljö – med flera spännande recept med närodlade ingredienser.


Skapande skola


Mer info inom kort!

Boka Kurs & Workshop

Kontakta oss!